Ga naar de inhoud
PVC vloeren

Waarom is egaliseren belangrijk voor een PVC vloer?

Publicatiedatum: 06/12/2023 | Auteur: Johan Kleppe

Categorie: PVC vloeren | Laatst bijgewerkt: 11/12/2023

Inhoudsopgave

  Het egaliseren van de vloer is een cruciale stap bij het leggen van een PVC-vloer. Deze handeling is essentieel voor de kwaliteit en levensduur van de vloer. Een zorgvuldige uitvoering is daarom van groot belang.

  Door de vloer op de juiste manier te egaliseren, geniet u niet alleen lang van een prachtige vloer, maar profiteert u ook van andere voordelen zoals eenvoudig onderhoud en een geluidsarme omgeving. Maar waarom is het egaliseren van de vloer voor PVC zo belangrijk, en hoe verloopt dit proces precies? Bij Hebeta bieden we uitgebreide informatie over dit essentiële proces.

  Het Belang van een PVC Vloer egaliseren

  Het egaliseren en leggen van een PVC-vloer zijn van groot belang. Waarom? De ondervloer van een PVC-vloer speelt een cruciale rol. Omdat de PVC-vloer op de ondervloer wordt gelegd, moet deze extreem glad en droog zijn. In de meeste gevallen wordt dit door professionals gedaan.

  Op deze manier bereikt u de beste resultaten en bent u verzekerd dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Bij een vloer met een minimale dikte van 2 tot 3 millimeter voelt u alles wat zich onder de vloer bevindt. Vooral bij dryback PVC is het egaliseren van de ondervloer essentieel voor een optimale vloerkwaliteit.

  Bekijk het overzicht met alle dealers
  Vind een dealer

  Stappenplan voor het egaliseren van de vloer

  1. Kies het juiste egalisatiemateriaal en bepaal de hoeveelheid

  Voor een duurzame vloer is het cruciaal om het juiste egalisatiemateriaal te kiezen en de benodigde hoeveelheid te bepalen, rekening houdend met de geplande vloerafwerking. Een richtlijn is ongeveer 3 kg per m2.

  1. Maak de vloer droog en stofvrij

  Begin met het schoonmaken en drogen van de betonnen vloer. Verwijder spijkers en vul eventuele oneffenheden of scheuren met snelcement.

  1. Bereid de ondervloer voor

  De voorbereiding van de ondervloer varieert per materiaal. Voor betonnen ondergronden, smeer deze in met vloerprimer voor een betere hechting. Bij houten vloeren, zet deze vast met extra schroeven, voeg een toplaag van spaanplaat of underlayment toe en kit naden en kieren af.

  1. Maak de egalisatiemortel aan

  Meng de egalisatiemortel in een hoge speciekuip, volgens de specificaties op de verpakking. Roer het minimaal twee minuten met een elektrische menger.

  1. Giet de egalisatie uit over de vloer

  Giet de egalisatie uit in de verste hoek en werk naar de uitgang toe. Verdeel de egalisatie gelijkmatig en werk snel om een zo egaal mogelijke vloer te creëren.

  1. Werk de egalisatiemortel af

  Gebruik een lijmkam en/of vlakke vloerspaan om het uitvloeien van de egalisatie te bevorderen. Zorg ervoor dat alle hoekjes van de vloer goed zijn opgevuld. Laat de eerste laag minstens 24 uur drogen als u meerdere lagen egalisatie wilt aanbrengen. Wacht minstens 24 tot 36 uur als u direct met de vloerafwerking wilt starten.

  Gevolgen van niet egaliseren en drogen

  Wanneer u ervoor kiest om de ondervloer niet te egaliseren, kunnen na verloop van tijd diverse problemen ontstaan. Zo kan, zoals eerder vermeld, het voelbaar zijn van zandkorrels of stof onder de vloer ongemak veroorzaken. Dit onaangename gevoel kan verergeren doordat de vloer op bepaalde plekken los kan raken of er scheurtjes in kunnen ontstaan. Het voorbereidende werk voor het egaliseren en leggen van een PVC-vloer is van cruciaal belang.

  Voordat u de PVC-vloer verlijmt of vastklikt, is het ook essentieel om te letten op de droogheid van de ondervloer. Wat is bijvoorbeeld de droogtijd voor het egaliseren van een PVC-vloer? Gedurende de eerste 5 uur mag er niet op de vloer gelopen worden. Het wordt aanbevolen om de vloer minimaal 24 uur met rust te laten, zodat deze volledig kan uitharden en een egale structuur kan aannemen.

  Plaats ook de PVC-vloer minstens 24 uur voorafgaand aan het leggen in de ruimte, zodat deze kan acclimatiseren en het legproces soepeler verloopt. Het egaliseren en leggen van een PVC-vloer kan worden uitgevoerd door onze ervaren dealers.

  Een houten vloer egaliseren voor PVC

  In huizen met een houten ondervloer is het nog steeds mogelijk om een PVC-vloer te plaatsen. Voorafgaand aan het leggen van de PVC-vloer worden uitstekende spijkers en andere oneffenheden verwijderd. Vervolgens wordt een toplaag aangebracht en bevestigd met verzonken schroeven. Eventuele kieren worden opgevuld met snelcement, waarna de houten vloer wordt geëgaliseerd. Hierna kan de PVC-vloer met succes worden gelegd.

  Kosten PVC vloer inclusief egaliseren en leggen

  Natuurlijk wilt u een duidelijk beeld hebben van de kosten voor deze werkzaamheden. De prijs voor PVC-vloeren inclusief leggen en egaliseren is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte van de ruimte, het type ondervloer, en het gekozen PVC-vloertype.

  Een PVC-vloer met inbegrip van egaliseren en leggen heeft geen vaststaande prijs. U kunt echter een offerte aanvragen om de exacte kosten te achterhalen. Dit biedt u direct inzicht in de financiële aspecten van het project.

  Over de auteur

  Johan Kleppe, onze Accountmanager voor Zuid-Nederland, leidt met vastberadenheid Hebeta.nl naar succes in vloerenverkoop. Met een scherp zakelijk inzicht en passie voor innovatie optimaliseert Johan operationele processen en identificeert hij kansen in de vloerensector. Zijn expertise staat klaar om organisaties te begeleiden naar functionele en esthetische vloeroplossingen, en zo hun succes te stimuleren.

  Laatst bijgewerkt: 11/12/2023

  Ontvang een offerte of bezoek een showroom bij u in de buurt!

  Populairste vloeren